comment 0

Yrkespolitiker bör diskvalificeras från politiska poster #transportgate

Jahapp, då var det kris igen. Nu visserligen på goda grunder, Transportstyrelsens haveri är värsta sortens misskötsel av medborgares säkerhet och förtroende. Debatten som kommit ur detta är mångsidig, allt från det uppenbara “Ingen tar sitt ansvar” och “Avsätt dem!!” via “det är privatiseringens fel” till de diskussioner som verkligen behövs; “Hur ser vi till att detta inte upprepas?

Min icke-kompletta sammanfattning:

  1. Myndighetssverige och regering verkar vara totalt inkompetent när det gäller inte bara IT-säkerhet utan även vad integritetsskydd betyder för en demokrati. Här är en bra rant som ALLA chefer (myndighet som företag) behöver höra. Det behövs IT-kunniga inom politiken och de måste lyssnas på, vår nutid och framtid är digital så det går inte att undvika.
  2. Myndighetssverige och regering verkar totalt inkompetent när det gäller ledarskap och organisation. Hur kan kommunikation och organisation vara så bristfällig att högst ansvarig (ministrar) inte informeras eller tillfrågas varken innan eller efter en generaldirektör agerar mot lagen på ett högst olämpligt sätt? Hur kan man ignorera expertråd för att “hans personlighet får allt att verka så stort”? Att statsministern inte visar någon vilja till förändrade arbetssätt är liksom droppen. Och Transportstyrelsen är inte enda myndigheten med bristande informationssäkerhetsarbete. Vi behöver ett ledarskap som kan och vågar genomföra genomgripande förändringar i kultur, struktur och arbetssätt.
  3. Varken alliansen eller regeringen (eller SD) visar någon förståelse för vilka omfattande förändringar som behövs i och med digitaliseringen som vi är mitt uppe i. De verkar se det digitala som enbart ett verktyg, när det i själva verket förändrar vårt samhälle, dess utmaningar och möjligheter, i grunden. Jag ser inte att något riksdagsparti förmedlar en vision om vilket samhälle vi vill bygga, och jag ser knappt något intresse för att göra någonting långsiktigt och genomtänkt över huvud taget. De verkar föredra att kasta bajs i förhoppningen om att det fångar röster. Vi behöver inte mer politiskt spel, vi behöver kunniga individer som förstår samhällsutvecklingen, kan måla upp en vision för vart vi är på väg och en strategi för hur vi på ett kunskapsorienterat sätt kan arbeta för en positiv samhällsutveckling.

Mitt förslag: Vi sätter alla yrkespolitiker i något vi kallar “Riksdagen”, men egentligen är det ett BigBrother-hus där deras politiska spel kan fortgå utan att det faktiskt skadar svenska folket (och andra folk för den delen). Sen kan vi låta folk som egentligen inte gillar politik men who know their shit, och kan tänka sig att göra en samhällelig uppoffring, leda landet. Lite som Yanis Varoufakis säger. Förhoppningsvis får det alla skandaljournalister att fokusera på BigBrother-huset också, så att kompetenta journalister kan rapportera om riktig politik.

Men ett första steg kan ju vara att rösta in folk med förståelse för digitaliseringens påverkan och möjligheter, och med kunskap om IT och Informationssäkerhet, typ Piratpartiet. Flera pirater har redan kommit med bra inspel i debatten om #transportgate [1,2,3]. De gjorde det bra i EU, de kan säkerligen göra det bra i riksdagen också.

EDIT
Bara ett tips om den kanske mest kompletta genomgången av Transportstyrelsehaveriets olika delar och vilka frågor som fortfarande står obesvarade, av Jakob Heidbrink.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.